Olej z czarnuszki siewnej

40,00 

11 korzyści z korzystania z oleju z czarnuszki:

1. Eliminuje łupież

2. Zwalcza trądzik

3. Skuteczna w walce z AZS – atopowym zapaleniem skóry

4. Przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu

5. Wspomaga skórę w walce z łuszczycą

6. Zwalcza trądzik i oczyszcza cerę

7. Reguluje wydzielanie sebum – wskazany do pielęgnacji skóry łojotokowej

8. Zapobiega rozdwajaniu się końcówek włosów

9. Łagodzi podrażnienia

10. Odżywia i zmiękcza skórę

11. Chroni przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych i przed działaniem promieni słonecznych

Share:
Kategoria:

Czarnuszka siewna (nigella sativa) jest od dawien dawna znana ze swego dobroczynnego działania na zdrowie i urodę. Olej z czarnuszki Ecobotox wyciskany jest na zimno z czarnych ziarenek znajdujących się w owocach rośliny. Skład tego oleju jest tak bogaty, że aż trudno wszystko tutaj wymienić. Przede wszystkim produkt jest bogaty w dobre tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 85 proc. jego składu. Oprócz tego zawiera białka i węglowodany, witaminy tj. A, E, F, B1, B3, B6, biotyny, minerały tj. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas. I wiele wiele innych. Starożytni ludzie jak i średniowieczni mnisi uważali, że nasiona czarnuszki stanowią remedium na każdą chorobę.  Ze względu na swój korzenny aromat – znalazła także zastosowanie w kuchni – jako przyprawa. Jej druga nazwa to czarny kmin.

Niepozornie wyglądająca roślina z rodziny jaskrowatych pochodzi z Iraku i Turcji, obecnie też chętnie rośnie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się pięknymi, niebieskimi kwiatami, które trochę przypominają nasze polne chabry. Skarb jednak kryje się w owocach zawierających w swym wnętrzu czarne trójkątne nasiona, które od wieków są znane ze swego zdrowotnego działania.

Sława czarnuszki sięga starożytnego Egiptu, podobno w grobowcu Tutanchamona znaleziono dwa dzbany nasion tej rośliny. Źródła mówią także o stosowaniu jej przez Kleopatrę. A Kleopatra wiedziała doskonale co jest najlepsze na urodę…

Kosmetyczny olej z czarnuszki przynosi naprawdę zaskakujące efekty. Gdy tylko jest to olej dobrej jakości, bez domieszek oraz gdy jest stosowany regularnie – może rozwiązać wiele uciążliwych problemów, z którymi niektórzy walczą bezskutecznie latami.

Jednym z tych problemów jest AZS – atopowe zapalenie skóry. Badania kliniczne potwierdzają, że olej z czarnuszki może być tak samo skuteczny, jak niektóre powszechnie stosowane leki na to schorzenie. Wyraźnie zmniejsza świąd i uczucie napięcia skóry. Wystarczy stosować go dwa razy dziennie, wmasowując w skórę, by uzyskać efekt tożsamy z tym, jaki przynoszą maści sterydowe. Z tą różnicą, że olej nie powoduje skutków ubocznych. Podobne sukcesy tego specyfiku są zauważalne w walce z łuszczycą oraz trądzikiem.

Również zaskakujące efekty przynosi czarnuszka w uciążliwej walce z łupieżem. Nigella ma silne działanie przeciwzapalne, antygrzybiczne i antybakteryjne, poza tym aplikowana na skórę u nasady włosów – pomaga w peelingowaiu skalpu – co pomaga dotlenić skórę głowy I w efekcie przyspiesza proces leczenia. Dzięki zawartym w oleju cennym nienasyconym kwasom tłuszczowym dodatkowo nawilża i odżywia skórę.

Doskonale też działa na same włosy – wzmacnia je, zapobiega wypadaniu, sprawia, że włosy są mniej łamliwe, sprawia, że włosy rzadziej i mniej się przetłuszczają. Co ciekawe – daje niemal natychmiastowe efekty! Włosy już po kilku „zabiegach” są błyszczące, gładkie i w dużo lepszej kondycji.

Waga 100 g

slajd